Door Marsha Wichers, cosmetisch arts, designer en oprichtster van Project Real Skin

In onze maatschappij ligt de focus steeds meer op het uiterlijk. Door de digitale beeldcultuur verandert onze perceptie van wat 'normaal' is. Project Real Skin is een initiatief om 'echtheid' te laten zien. Want iedereen is uniek en mag er zijn!

De mediacultuur en zeker social media zoals Instagram spelen een grote rol in het bepalen van het schoonheidsideaal en de trends. Jeugdigheid en een strakke huid worden als belangrijke pijlers van aantrekkelijkheid gezien. Maar doordat digitale beelden gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden, ontstaat er een onrealistisch schoonheidsideaal. Apps zoals Facetune en Snapchat gebruiken filters om het uiterlijk aan te passen. Het wegwerken van rimpels en oneffenheden uit de huid is een belangrijk onderdeel hiervan. Ons beeld van een ‘normale huid’ wordt hierdoor gemanipuleerd. We krijgen onterecht het idee dat het normaal is om een gladde huid te hebben.

Het zit in onze menselijke biologie om ‘erbij te willen horen’. Wij willen graag een normaal uiterlijk, we hoeven zeker niet perfect te zijn. Maar als ons beeld van ‘normaal’ verstoord raakt, leidt dat tot groeiende ontevredenheid met het eigen uiterlijk bij een heleboel mensen. En helaas ook tot minder levensgeluk.

Het is mijn missie om mensen gelukkiger te maken, soms kan dat met een cosmetische behandeling, maar het kan ook door mensen een beter beeld te geven van wat normaal is en daarmee dus een stuk bezorgdheid over het uiterlijk weg te nemen.

Ik heb daarom besloten om Project Real Skin te starten waarbij ik een bibliotheek maak van foto’s van echte huid. Deze bibliotheek is voor iedereen toegankelijk op deze projectwebsite en te volgen op Instagram. Wat een diversiteit in kleur en textuur, al die huiden bij elkaar!

Heel veel dank aan alle mensen die al hebben meegewerkt door foto's te doneren! 

#projectrealskin #nofilters #jijbentuniek

Project Real Skin is een initiatief van Marsha Wichers

Alle foto's op deze website zijn met toestemming gedoneerd door mensen die ervan overtuigd zijn dat online echtheid belangrijk is, dank! 

Studio Marsha Wichers

Voor vragen over projecten en voordrachten:

info@marshawichers.nl

Logo Marsha Wichers.png
Facepositive logo marsha wichers.png