Door Marsha Wichers 

Arts, designer en oprichtster van Project Real Skin

In onze maatschappij ligt de focus steeds meer op het uiterlijk en door de digitale beeldcultuur verandert onze perceptie van wat 'normaal' is.  Project Real Skin is een initiatief om 'echtheid' en diversiteit te laten zien. Want iedereen is uniek en 'normaal' bestaat niet.

De mediacultuur en zeker social media zoals Instagram spelen een grote rol in het bepalen van het schoonheidsideaal en de trends. Jeugdigheid en een gladde huid worden als belangrijke pijlers van aantrekkelijkheid gezien. Daarin brengt social media niets nieuws. Maar het laat ons wel binnen rap tempo nieuw trends zien op gebied van het maakbare gezicht. De medische technologie maakt steeds meer mogelijk, en de computertechnologie maakt het mogelijk om beelden te manipuleren die niet van echt te onderscheiden zijn. 

 

De combinatie van deze twee technologische vooruitgangen creeren een situatie die ik met zorg beschouw. Wij als mensen wéten dat de beelden die we op social media zoals Instagram zien gefilterd en gemanipuleerd zijn. Maar tóch vergelijken we onszelf er onbewust mee en vormen deze beelden een deel van onze perceptie van het uiterlijk. Daarnaast bestaat er nu de mogelijkheid om je uiterlijk te veranderen zodat je de versie van jezelf kunt worden die je wil zijn.

The sky is the limit...Die hele zaak is op hol geslagen...

Waarom is het niet gewoon goed genoeg om imperfecties te laten bestaan en je individualiteit te benadrukken door juist niét met trends mee te doen? Dus niet allemaal zelfde lippen, dezelfde kaaklijn etcetera?

Waarom kan het gebruik van medische technologie niet gewoon beperkt blijven tot de oeroude wens om er jeugdig en fris uit te zien?

Tijdens dit project zal ik mijn zoektocht naar de antwoorden met mensen spreken die hier een mening en een visie over hebben. 

Ik ga op zoek naar echtheid, diversiteit en probeer daarin niet oordelend te zijn.

Maar al die ingrepen die mensen laten doen hebben een keerzijde. Deze wordt niet belicht op Instagram. Daarnaast

 

 maakt  Binnen deze media wordt een heel eenzijdig en vaak ook gemanipuleerd beeld getoond.

 

Wat doet dit met al die mensen die geen perfecte gladde en jonge huid hebben? Zij kijgen wellicht ten onrechte het idee dat er geen ruimte is om hun huid te laten zien. Schaamte speelt vaak al een rol bij mensen die een huidziekte hebben. Je kunt je voorstellen dat een cultuur gefocussed op perfectie en uiterlijk niet bevorderlijk is. Het schiet zelfs zo ver door dat mensen met een gezonde huid zich gaan schamen voor het krijgen van rimpels. 

Het zit in onze menselijke biologie om ‘erbij te willen horen’. Wij willen graag een normaal uiterlijk, we hoeven zeker niet perfect te zijn. Maar wat moet je doen om erbij te horen als het nieuwe normaal een onbereikbaar ideaal is geworden?

Ik wil het uiterlijk, maakbaarheid en onze hang naar jeugdigheid graag van meerdere zijden belichten. Het wordt soms onterecht als een oppervlakkig onderwerp weggezet, maar het is voor heel veel mensen van wezenlijk belang. Of het nou gaat om het hebben van een huidziekte of de angst om een rimpel te krijgen, het uiterlijk doet er wél toe voor mensen. e

 

Dat is hetgeen ik ter discussie wil stellen met Project Real Skin. De project website is een podium om diversiteit in huid te laten zien. Achter iedere huid zit een verhaal, want mensen zijn niet 'slechts een buitenkant'. Ik hoop hiermee het beeld van 'normaal'  ruimer te belichten en te laten zien dat schoonheid overal te vinden is.

 

Wat een diversiteit in kleur en textuur, al die huiden bij elkaar! Love it..

Marsha 

#projectrealskin #jijbentuniek

Project Real Skin is een initiatief van Marsha Wichers

Alle foto's op deze website zijn met toestemming gedoneerd door mensen die ervan overtuigd zijn dat online echtheid belangrijk is, dank! 

Studio Marsha Wichers

Voor vragen over projecten en voordrachten:

info@marshawichers.nl

Logo Marsha Wichers.png
Facepositive logo marsha wichers.png
© Copyright 2020 Marsha Wichers